Nem gyorshajtott, belehalt

2011.01.21. 17:29

A 79 éves férfi elkerülhette volna a balesetet, ha nem ragaszkodik annyira a sebességkorlátozáshoz – legalábbis erre utal a vizsgálat eredménye.

trafficlight

A furcsa eset Floridában történt: Andrew Cavanaught szabályosan közelített meg egy lámpás kereszteződést, zöld jelzésnél, 25 mérfölddel óránként (40 km/h), de már nem jutott ki belőle. A szintén maximálisan szabálykövető 71 éves Jacqueline Stinson ugyanis oldalba kapta saját autójával Cavanaught Buickját. Az öregúr a helyszínen belehalt a sérüléseibe, de úgy tűnik, elkerülhette volna a balesetet, ha tempósabban megy bele a kereszteződésbe. A vizsgálat szerint ugyanis úgy volt beállítva a lámpa, hogy ha valaki a szabad jelzés utolsó pillanatában hajt bele, csak szabálytalanul gyorsan, 30 mérfoldes tempóval ér át, mielőtt a keresztirányú forgalom zöldet kapna.

Az esetből persze per lett, Cavanaught lánya a floridai Pinellas megyét citálta bíróság elé, mondván, hogy a kérdéses kereszteződés életveszélyes volt. A megye közlekedési szakemberei azzal védekeznek, hogy abban a kereszteződésben a lámpa 1998-as beállítása óta ezen kívül egyetlen komoly baleset sem történt, ez azonban elég gyenge kifogásnak tűnik.