Az új Pagani: 990 newtonméter a hátsó kerekeken

2011.01.22. 12:12

Bár egy ideje már köröznek a neten kiszivárgott kémfotók a Pagani új autójáról, a carsuk.net a napokban hozta le azt az egyetlen képet, amin a maszkolószalagtól már megfosztott, végleges verzió látható kiállítva egy - potenciális vásárlóknak szervezett - bemutatón.

A kicsit nyelvtörősre sikeredett Huayra név kecsua nyelven szelet jelent és kétség sem fér hozzá, hogy elég találó. Bár nem is olyan régen még maga Horacio Pagani is beismerte, hogy cége anyagi gondokkal küszködik és a C9-kódjelű új típus bemutatása 2012-re csúszik, most úgy látszik, kimászott a pénzszűkéből, ami könnyen lesújthat a kicsi gyártóra, még ha olyan exkluzív és drága dolgokat is árul, mint a Zonda és derivátumai.

Az új gyártósor azonban elkészült, ezentúl az éves darabszámot emelni tudják (persze így is pár tucatnyi autóról van szó csupán), és az erőátviteli problémákat is sikerült megoldaniuk, melyekkel az első prototípus küzdött.

Nem lehetett egyszerű feladat, hiszen az AMG által kifejlesztett, immáron duplaturbós V12-es kerek 700 lóerőt és 990 Nm nyomatékot ad le, mindezt pedig két hajtott kerékre átvinni komoly mérnöki feladat. Pagani elmondása szerint nem az SL65AMG Black Series motorjáról van szó, hanem egy teljesen átdolgozott egységről, amit csak és kizárólag a Huayra kap majd és egy spéci, hétsebességes, szekvenciális X-trac váltó társul hozzá. Elődjéhez képest a százra bőven három másodperc alatt gyorsuló szupersport 3 770 új alkatrészt tartalmaz.

Az akár 350 km/órás sebességgel száguldó új Paganit természetesen karbon-kerémia féktárcsák és egy iszonyatosan drága, ám hiperkönnyű karbon-titánium aerodinamikai féklap lassítják majd.

Bár az önsúlyt illetően még nem állnak rendelkezésre pontos adatok, a gyárközeli informátorok szerint nem egész 1300 kilóra sikerült leszorítani azt, ami döbbenetesen alacsony érték.

Mindez természetesen nem olcsó, a Huayra indulóára 1,3 millió dollár, ám az új gyártósornak köszönhetően akár évente 40 is készülhet belőle, így remélhetőleg rövidül az átadási idő is. Mindenesetre a várólistán már most is 2012-es a legfrissebb dátum.

(Forrás: carsuk.net, caradvice.com)