2011.01.25. 06:45

Mi történik, ha semmi nem kényszeríti az autóst, hogy körbe menjen? Kitalálták? Itt van néhány csodás példa Németországból.

korforgo

Itthon is csak az utóbbi 10-15 évben tértek vissza a körforgalmak, és erősen megosztják az autósokat. Van, aki biztonságosabbnak érzi, mint az egyszerű kereszteződéseket, másokat idegesít. Kikerülni azonban ritkán lehet – legtöbbször középen valami akadály gondoskodik róla, hogy senki ne legyen rest kormányt tekergetni, még ha amúgy egyenesen is elérné a célját. Bár az alábbi film pontos származását nem ismerjük – csak annyt biztos, hogy Németországban készült – tökéletesen bemutatja, hogy hogyan reagálnak az autósok egy frissen felfestett körforgalomra, ha csak néhány festékcsík jelzi a kikerülendő területet. Egyenesen áthajtókból és balra kanyarodókból is akad szép számmal, de néhol egész meredek helyzetek is kialakulnak.

A film persze egyértelműen válogatás – talán hetek vagy hónapok termése – de azért jól mutatja, hogy mindig akad, aki vagy rutinból, vagy figyelmetlenségből figyelmen kívül hagyja a felfestéseket, míg mások a jelzések szerint haladnak, ami néha egész veszélyes szituációkat teremt.