Könnyen elköthetők a kulcs nélküli autók

2011.01.26. 16:36

Három tudós filléres alkatrészekkel tört fel tízből tíz autót – lehet, hogy maga az elv hibás, és csak a kulcs ad biztonságot?

keyless

Lassan már csak a legfapadosabb autókba nem kerül kulcs nélküli indítórendszer, ami nem is csoda: nincs annál kényelmesebb, mint zsebünkben a kártyával csak beszállni az autóba, és gombnyomással indítani. Az autógyárak állítják, hogy a megoldás tökéletesen biztonságos: mindenféle komplikált kódolásokat használnak, hogy az autó feltörése és elvitele minél nehezebb legyen az illetéktelenek számára. Az ETH Zürich három szakembere, Srdhjan Capkun, Aurélien Fancillon és Boris Danev azonban megmutatta, hogy egy egyszerű ötlettel mindez a sok hókuszpókusz kikerülhető.

Mintegy 25 ezer forintnyi, szokványos elektronikai boltokban kapható alkatrészből összehoztak egy berendezést, amellyel minden kulcs nélküli rendszer kijátszható. Az ötlet végtelenül egyszerű, és a rendszer alapelvén alapul. A kulcskártya ugyanis úgy nyitja az autót, hogy bizonyos időközönként jeleket sugároz, és ha az autó a hatótávon – 8-10 méteren – belül van, akkor kommunikál a kocsiba épített elektronikával. A három tudós olyan eszközt épített, amellyel a kulcskártya jelei a távolba továbbíthatók, így két ember egyszerűen átverheti a rendszert. Ha az egyik a kulcskártya hordozóját követi, a másik pedig az autó mellett marad, az eszköz továbbítja a kártya jeleit, így az autó úgy érzékeli, mintha a tulajdonosa nyitná ki, indítaná, és hajtana el vele. A módszernek csak az adóvevő rész hatótávolsága szab határt, azaz akár kilométerekre elvihető az autó anélkül, hogy aktiválódna bármilyen védelmi berendezése.

A tudósok persze nem a tolvajoknak akartak segíteni a bemutatóval: azt mondják, a hiba kiküszöbölhető, sőt, már fejlesztik is a módszert, amely biztonságossá teheti a kulcsnélküli ajtónyitó- és indítórendszereket.

A hírrel megkerestük Kuznyák Miklóst, autóvillamossági szakemberünket és elektronikai gurunkat is. Szerinte a módszer nem kivitelezhetetlen, bár kétségkívül gyorsan kell dolgozniuk a potenciális tolvajoknak, hiszen egy órák óta a közelünkben somfordáló idegen könnyen feltűnővé válhat.

Vezda László, a NAKE elnöke és professzionális autóvadász is hasonló véleményen van. Szerinte is egész könnyen kivitelezhető és a tolvajok szempontjából remek hatásfokkal működő és egyszerű módszer lehet. Bár ő személy szerint nem találkozott még ezzel, de van az a kisméretű adóvevő egység, amit egy mágnessel az autó aljára rögzítenek, majd az veszi a távoli jeleket a kártyáról/kulcsról és adja az autó rendszerének tovább.