2010 legbiztonságosabb autói

2011.01.28. 14:16

Az EuroNCAP kategóriák szerint közzétette a törésteszteken legjobban szereplő autók listáját, de azt is megtudhattuk, hogy melyik volt a két legkevésbé biztonságos jármű a tavaly vizsgáltak közül.

Öt kategóriában hirdettek győztest az egyes tesztek százalékos eredményei alapján. Ez azért hasznos, mert mostanság az autók nagyobb része már öt csillagot kap a teszteken, így a csillagok számából nem lehet felmérni az eltéréseket. Érdekes megfigyelni, hogy a legjobbak listáján több olyan modell is szerepel, amelynek elődje kifejezetten gyenge eredményt ért el. Ilyen a legbiztonságosabb luxusautónak kikiáltott 5-ös BMW, de a kis családi autók legjobbja, az Alfa Romeo Giulietta is. A kisautó-kategóriát a Honda CR-Z nyerte, a kompakt szabadidőautókét a Kia Sportage, a kis egyterűekét pedig a Toyota Verso. A második helyezetteket is felsorolták, mivel ezek is bőven 80 százalék felett teljesítettek minden tesztben, így szintén kiemelkedő biztonságot nyújtanak. Ezek a Suzuki Swift, a Kia Venga, a BMW X1, a VW Sharan/Seat Alhambra és a Citroen C4. Voltak persze citromdíjasai is a tavalyi EuroNCAP teszteknek: például a háromcsillagos Citroen Nemo, illetve a kétcsillagos, kínai gyártású Landwind CV9.

Az EuroNCAP tavaly 29 autótípust tesztelhetett, és ezek közül 65 százalék szerzett ötcsillagos minősítést, ami azt mutatja, hogy a gyártók többsége ma már komoly erőforrásokat fordít autói passzív biztonságának javítására.