150 forintos üzemanyag?

2011.02.01. 15:31

Az oxfordhire-i Cella Energy új hidrogén-tárolási módszeren dolgozik. Munkájuk már tesztelési fázisban van, elmondásuk szerint képesek lesznek helyettesíteni az elterjedt benzint – a literenkénti ár 19 penny, vagyis nagyjából hatvan forint – mivel nálunk a teljes ár 59%-a állami teher, a végösszeg 150 forintra jönne ki.

A tökéletes üzemanyag, így nevezik a folyadékot, amelynek alapját hidrogén képezi, fűtőértéke háromszorosa a benzinnek – az égéstermék sem káros, hisz a kipufogón vízpára távozik.

Stephen Voller, a Cella Energy vezetője elmondta: "A hidrogént nanotechnológia segítségével polimer héjú mikrogyöngyökbe rejtjük, így zárva ki azt, hogy oxigénnel keveredve robbanásveszélyessé váljon. Amellett, hogy teljes biztonsággal szállítható, nem igényel bonyolult új motorokat, akár a jelenlegi gépjárművek is képesek arra, hogy átalakítás után a mi üzemanyagunkkal közlekedjenek olcsón, környezetkímélő módon."

A rendszer lényege, hogy hő hatására a mikrogyöngyökből hidrogén szabadul fel, amely alkalmas belső égésű vagy tüzelőanyagcellás járművek hajtására.