Mercedes jövőkép, kerekek nélkül

2011.02.01. 11:26

A stuttgartiak szerint az autózás jövője inkább hasonlít űrsiklóra, mint a ma járműveire.

A Mercedes hónapokkal ezelőtt megszellőztette, hogy valami igazán különlegeset tartogat a cég – és a benzinmotoros autók – 125. születésnapjára. Most az is kiderült, hogy mit takart a titokzatos bejelentés. A neve Aesthetics 125, és lényegében nem több, mint egy futurisztikus szobor. A formákba könnyű beleképzelni valamiféle járművet, bár olyan, mintha csak afféle csontváz lenne – a tető kerete, az ablakok helye, a kerékívek és a hűtőmaszk kontúrja jól kivehető, de részletek nincsenek. Nem csak a gépészet hiányzik, de a kerekek, az ajtók és a lámpák is. Ennek ellenére a Mercedes szerint ez a szobor képviseli a jövőbeli autóik stílusát. Azt persze nem árulták el, hogy milyen távoli jövőre gondolnak, de az organikus vonalak kivitelezhetősége legalábbis kérdéses.

A csontváz mellett egy valódi találmányt is bejelentettek: egy új akkumulátorcella-technológiát, amely a Li-ion akkumulátorok egy új generációja felé vezethet, és a Mercedes reményei szerint közelebb vihet a hétköznapokban is jól használható villanyautók elkészítéséhez.

Mindez persze a Mercedes részéről is inkább csak elegáns gesztus, mint valódi jövőkép: a szobor, és az akku-technológia is csupán lehetséges kiindulópontja az évek, vagy évtizedek múlva elkészülő, kézzel fogható termékeknek. Azt a gyári tervezők sem tudhatják biztosan, hogy melyik fejlesztésük indít valódi forradalmat később, és melyik vall kudarcot.