Kicsi motort fejleszt a Bentley

2011.02.02. 12:03

Nyolc henger, négy liter – ez a brit luxusautó-gyártónál olyan, mint másutt a nyolcszázas háromhengeres. A takarékosság azonban kötelező.

3

A Bentley eddig kétféle motort használt: a kisebb modellekbe egy hatliteres W12-est, a csúcsmodellekbe pedig régi vágású, 6,75 literes V8-as került. Ahogy azonban közeledik a szén-dioxid-kibocsátás kőkemény korlátozása Európában, a VW brit márkájának is lépnie kellett. Így kezdték fejleszteni az új, négyliteres, turbós V8-ast, amely alighanem a Continental sorozat új modelljeibe kerülhet be. Hivatalosan ugyan még nem mutatták be a motort, de néhány lényeges adat már kiszivárgott. Az alighanem Audi-eredetű nyolchengeresből állítólag két változat készül. Az egyik egyetlen alacsony nyomású turbóval, ez 415 lóerő körüli teljesítményt adhat le, míg a másik, az ikerturbós kivitel nagyjából 550 lóerős lesz.

Az új motorok lényegében egyetlen célt szolgálnak: hogy a jovő Bentley modelljei a korábban megszokott teljesítményszintből alig veszítve sokkal kevesebb üzemanyagot fogyasszanak, mint korábban. Úgy hallani, emellett a gyártó az etilalkohol-üzemet szeretné propagálni, így az új V8-asok is alkalmasak lesznek etanol-alapú üzemanyaggal való használatra.