Dühöngő sofőröket szül a videójáték

2011.02.05. 07:56

Új összefüggéseket mutattak ki a tudósok a számítógépes játékok és a sofőrök viselkedése között – igaz, csak statisztikai alapon.

roadrage

A Rochester Egyetem kutatói próbálták felmérni, hogy a videojátékok milyen hatással vannak az emberek viselkedésére. Az összegyűjtött adatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a játék javítja a reakcióidőt, érzékenyebbé tesz a környezet változásaira, erősíti a többfelé figyelés képességét, és ami számunkra különösen érdekes, általában jobb sofőrré is tesz. Ugyanakkor az efféle szórakozásnak a kutatók szerint nem csak pozitív hatásai vannak. A felmérés szerint a játékos sofőröket kétszer gyakrabban állítják meg a rendőrök, majdnem háromszor gyakrabban hajtanak át piros lámpán, és csaknem felük hajlamos az autóban dühöngeni, míg akik nem játszottak, azoknak csupán a negyede üvölt és káromkodik vezetés közben.

A mérleg így nagyjából semlegesnek tűnik: ha a megállapítás igaz, a játékosok alapvetően agresszívabb, ugyanakkor figyelmesebb vezetők – hogy melyik az erősebb tulajdonság, annak a megállapítására nemigen alkalmas a statisztika, hisz nyilván egyénenként változik.