Fali alkoholteszter a pécsi egyetemi klubban

2011.02.05. 08:33

Fali alkoholtesztert helyeztek el a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Műszaki Főiskolai Karának B-Klubjában pénteken. A gép felszerelését a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezte, a 200 ezer forint értékű véralkoholszint-mérő február 8-tól működik.

A szponzorok segítségével megvásárolt eszközt Bertáné Wingert Erzsébet, a főkapitányság munkatársa mutatta be a sajtó munkatársainak. A készülék százforintos érmével működik: egy szívószállal kell a membránba fújni a gép utasításai alapján, majd a berendezés megállapítja a véralkoholszintet, vagyis azt, hogy a használó ittas-e vagy sem.

„Sokan már aránylag rövid idő elteltével azt gondolják, hogy nincs a szervezetükben alkohol, és autóba ülnek. A teszter viszont mindenkinek lehetőséget nyújt az önellenőrzésre.” - hangsúlyozta Bertáné Wingert Erzsébet. A rendőr őrnagy a fővárosi West Balkánban történtek kapcsán elmondta: a B-klubban az első dolguk volt ellenőrizni a menekülési útvonalakat, és mindent rendben találtak.

Ha sikeres lesz az alkoholteszter működése, és lesz rá megfelelő fedezet, újabb készülékek felszerelésére lehet számítani – tette hozzá a sajtótájékoztatón. A pécsi az ország második ilyen kihelyezett alkoholtesztere. Az elsőt Érden, a Spaten Klubban telepítették – az azóta is sikeresen működik.