Amerikai cég lesz a Fiat?

2011.02.07. 17:53

A vezérigazgató egyetlen hatalmas autóipari cégóriást szeretne létrehozni, amelyet Torino helyett Detroitból irányítanának. Az elképzelés sokakat meglepett.

chryslerdelta

Sergio Marchionne, aki jelenleg egy személyben a Fiat Auto és a Chrysler első embere, már több alkalommal meglepte a világot sajátos nyilatkozataival. Legutóbb arról beszélt az Egyesült Államokban, hogy miként képzeli a Fiat-Chrysler együttműködés jövőjét. „Valamikor a következő két vagy három év során egyetlen vállalatot szeretnénk létrehozni, amelynek itt (azaz Detroitban) volna a központja. Ez azonban még a jövő – egyelőre az a feladatunk, hogy a két cég működését összehangoljuk.” – mondta a vezérigazgató.

Az olasz kormány szinte azonnal reagált: az ipari miniszter azt mondta, a Fiatnak olasz vállalatnak kell maradnia, torinói központtal. Marchionne szavai persze feltételes módban hangoztak el, és több mint valószínű, hogy a Chrysler-Fiat, ha egy cég is lesz, több központtal működik majd. Detroit és Torino mellett Brazíliában és valahol Ázsiában is működik majd egy-egy regionális centrum, az pedig, hogy az egyes döntések épp hol születnek, a kommunikáció mai szintjén csupán formalitás.

A Fiatnak persze még hosszú utat kell megtennie, amíg összeolvadhat a Chryslerrel. Nem csak az amerikai állam által támasztott feltételeket kell teljesítenie – ami 35%-os részesedést jelent a legkisebb detroiti autógyártóban – de ki kell fizetnie a Chrysler milliárd dolláros adósságait, és meg kell szereznie a részvénytöbbséget az amerikai vállalatban, ez pedig jelentős befektetést igényel. Az erőfeszítések azonban megtérülhetnek, hiszen az így létrejövő nagyvállalatnak már volna esélye rá, hogy éves szinten több mint 4 millió autót készítsen, márpedig Marchionne szerint ez az a kritikus méret, amely hosszú távon biztosíthatja egy mai autógyártó túlélését.