Szellemfotó az új Zafiráról

2011.02.09. 07:57

Nem csak az autó új, de a trükk is, amivel megpróbálják felkelteni az elfásult közönség érdeklődését. A Zafira következő generációját először áttetsző szellemképként láthatjuk.

Ez még nem a végleges változat, Genfben ugyanis egy tanulmánynak csúfolt kivitelt állít ki az Opel, de a gyár is elismeri, hogy a Zafira Tourer Concept legalább 90%-ban azonos a későbbi szériamodellel. Egy ilyen guruló dobozt persze nehéz látványosan felöltöztetni, és az Opel tervezői nem is estek túlzásba. Ott az orrán a két bumeráng-forma a lámpák körül, és az íves domborítás az ajtókon, de itt nagyjából el is fogytak az érdekes részletek. Van még üvegtető, ami manapság már nem számít különlegességnek, néhány króm díszcsík és egy érdekesebb felni, de ezek egy része nyilván benne lesz abban a 10%-ban, ami nem jut el a szériagyártásig.

A Zafira lényege persze eddig sem volt kívülről látható, és ezután is a belső tér helykínálata és sokoldalúsága adhatja el, erről pedig úgy sem derül ki sok, hogy a képen áttetsző az autó. Így ezen a téren egyelőre csak az Opel ígéreteire támaszkodhatunk: azt állítják, hogy jobb minőségű anyagok, tágasabb harmadik üléssor és még szélesebb körű variálhatóság jellemzi majd az új modellt. A márciusban bemutatkozó tanulmány alapján nyilván alkothatunk valamiféle képet a Zafira jövőjéről, de valójában csak a szériaváltozat őszi bemutatója után lehet majd megjósolni, hogy az új típus mennyire lesz versenyképes alternatívája a népszerűbb német, francia és japán kompakt egyterűeknek.