Jön a Porsche sztreccslimó

2011.02.14. 17:37

A Panamera így is elég fura szerzet, de a gyáriak már hozzáláttak egy sofőrös változat elkészítésének. Lehet, hogy a kínaiak kérték?

A Porsche négyajtósát eredetileg arra tervezték, hogy a tulajdonos vezesse, és néha elvigye magával a családot vagy az ismerősöket. Ennek megfelelően ha nem is szűk, de passzentos hátul, sofőrös limónak nem igazán alkalmas. Úgy néz ki azonban, hogy vannak néhányan, akik nem vezetni, hanem utazni szeretnenek a Panamerájukban – nekik készül egy új változat, 3,04 méteres, azaz 12 centivel megnyújtott tengelytávval. Az az érzésünk, a Porsche ezzel a változattal, amely 2012-ben érkezik, elsősorban a módos kínai vásárlóknak próbál a kedvében járni – ők azok, akiknek a kedvéért számos autóból készült már nyújtott tengelytávú változat az Audi A4-estől a Volvo S80-ason át az 5-ös BMW-ig. Kínában ugyanis általános, hogy a jómódú cégvezetőknek jogosítványuk ugyan nincsen, viszont van pénzük sofőrre, így általában a hátsó ülésen utaznak.

Ugyanakkor van néhány másik Panamera változat, amelyek ugyan szerepeltek a tervekben, de később lemondtak rólúk. Ilyen a sportkombi és a négyszemélyes kabrió, amelyről egyelőre lemondtak a Porsche mérnökei, mondván, hogy a kivitelezésükhöz túlzottan át kellene alakítani a típust, így ezeket a változatokat legkorábban az első modellváltáshoz kapcsolódóan kezdik majd fejleszteni.