Tenyértáblák a fatális tévedések ellen

2011.02.15. 16:50

Úgynevezett tenyértáblákat helyez ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. azokon a fővárosi felhajtó csomópontokon, amelyek fokozottan veszélyesek. A másfél négyzetméteres táblákat híd-, autópálya- és osztott pályás útra felhajtó csomópontokon helyezik ki. A táblákon a neonsárga alapon egy fekete tenyér látható, a közepén behajtani tilos jelzéssel, valamint "STOP!" felirattal.

Az osztrák minta
Az osztrák minta

Tavaly novemberben a Lágymányosi hídnál három fiatal vesztette életét, amikor autójukkal a forgalommal szemben hajtottak fel a hídra. A tragédia után a BKK kérte a közútfenntartókat, hogy vizsgálják felül az összes olyan felhajtó forgalmi rendjét, ahol figyelmetlenségből az ellenkező irányban hajthat fel az autós.

A vizsgálat januárban befejeződött, ennek eredményeként kerülnek ki a Magyarországon még nem alkalmazott, de Ausztriában már bevált tenyeres táblák.

Az első táblát Budapesten, a Gyáli úton helyezték ki. Almássy Kornél, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közútfenntartási ágazati igazgatója helyszíni sajtótájékoztatón azt mondta, három nap alatt az első ütemben 22 táblát helyeznek még ki, és további hét helyszín engedélyezése van folyamatban. Ha a felülvizsgálat során kiderül, hogy további csomópontokon kell táblát kihelyezni, akkor ezt meg fogják tenni - közölte.

Ilyen figyelmeztető jelzéssel látják el a többi között a Lágymányosi híd budai és Soroksári úti felhajtóját, a Jászberényi úton több csomópontot, a Boráros tér déli oldalát és a Budaörsi út-Gazdagréti út csomópontját is.

Almássy Kornél elmondása szerint egy tábla 95 ezer forintba kerül, az FKF 2,8 millió forintot költ az eszközökre.