2011.02.16. 07:00

Juha Kankkunen, a finn, aki négy rali-világbajnokságot nyert három különböző autóval, sajátos sebességrekordok döntögetésével űzi el unalmát, amikor éppen nem vezetéstechnikai tréninget tart. Saját 2007-es rekordját szárnyalta túl idén, mégpedig egy Bentley Continental Supersports kabrióval.

Nem biztos, hogy a Balti-tenger jege Finnország partjainál rosszabb terep sebességrekordok felállítására, mint a klasszikus bonneville-i sósivatag, mindenesetre nem kevésbé látványos. 2007-ben egy Bentley Continental GT-vel Kankkunennek nem sikerült túllépnie a 200 mérföldes mágikus határt a mért szakaszon - ezt korrigálta most a Bentley kabrióval. A jégen felállított új rekord 205,48 mérföld/óra, azaz 330,695 km/h.

„A kétszáz mérföldet öt kilométer után sikerült elérni a jégen. Ezután csak a mért szakaszon kellett odafigyelni, és remélni, hogy nem került hó a pályára. Nincs is jobb érzés, mint egy Bentley-vel szakítani ilyen sebességgel; bár a körülmények félelmetesek voltak, az autó minden apró mozdulatra olyan jól reagált, hogy kedvem lett volna tovább nyomni.” - nyilatkozta Kankkunen.

A 600 lóerős összkerékhajtású Bentley-t csak minimálisan alakították át: beépítettek egy komoly bukócsövet, első és hátsó légterelőt szereltek fel, és persze nem hagyták ki a látványos fékernyőt sem. Az ezer méteren mért sebességrekord persze jó reklám a Bentleynek, és a téligumikat szállító Pirellinek is, főleg, hogy Kankkunen másodszor is kötélnek állt.