A legkívánatosabb nagykombi?

2011.02.17. 18:10

A beetetésként közölt vázlatok után megérkeztek az első valódi fotók is a Hyundai i40cw-ről: nem okoznak csalódást, pont ilyennek vártuk.

Hivatalosan a Genfi Autószalonon mutatják be a középkategóriás kombit, amely érdekes módon megelőzi a limuzint, de szokás szerint már előre kiadtak egy fotósorozatot a Hyundai új reménységéről. A látvánnyal nincs is baj, a technika is jónak ígérkezik, kérdés, hogy élőben milyen benyomást kelt majd a prémium-minőségre törekedő koreai.

Azt már megszoktuk, hogy az új i betűs Hyundaiok egységes arcot mutatnak: a hatszögletű hűtőmaszkból mosolygós változatot szabtak a családi kombira, a húzott szemű lámpák elöl-hátul rímelnek, az oldallemez törése pedig pont annyi izgalmat visz a sablonos kombiformába, hogy ne tűnjön unalmasnak.

A technika is rendben szokott lenni a koreaiaknál, bár senki nem fog szívrohamot kapni a lóerőadatok alapján. A két közvetlen befecskendezésű benzinmotor közül a 135 lóerős 1,6-oshoz csak hatsebességes kézi váltó jár, míg a kétliteres, 177 lóerőshöz már rendelhető automata is. Dízelből első körben két 1,7-es közül lehet választani, 115, illetve 136 lóerővel, de szintén csak az erősebbhez kapható a hatsebességes automata. Később egy kétliteres, illetve egy Blue Drive névre keresztelt extra takarékos 113 lóerős dízelt is terveznek. Minden motorhoz kapható lesz stop-start rendszer.

Az igazi vonzerejét az i40cw-nek persze nem a motorok adják majd, a hatmillió forint körülire becsült alapár és az elburjánzott szériafelszereltség kombinációja inkább emeli a flottamenedzserek és családapák pulzusszámát. Kilenc légzsák, visszagurulás-gátló és parkolóasszisztens alapáron jár a kombihoz, és a csomagtartó 553 literje is tekintélyes méretnek számít a kategóriában.

Szép, szép a fotók alapján, belülről sem tűnik túl ijesztőnek, de egy autó minőségérzetét csak élőben lehet megítélni. És a Hyundainak pont ezen a téren van félnivalója: hiába ígérnek Audi-minőséget, a vezetőülésből körülnézve nem biztos, hogy annyira meggyőző lesz az i40cw kidolgozása, mint a jól bevilágított fényképeken.