Porschékből lesznek az új Bentley-k

2011.02.19. 08:24

Három vadonatúj modell fejlesztése indult meg, és mindhez a Porsche szállítja a műszaki alapokat. Így a Bentley néhány év alatt duplájára hizlalhatja a kínálatát, anélkül, hogy belerokkanna a költségekbe.

Az első nagy dobás a Panamera Bentley-változata lesz: ez a modell, amely az Aston Martin Rapide ellen indulhat harcba, állítólag az új négyliteres feltöltős Bentley V8-ast, illetve a hatliteres W12-es egy bő 600 lóerős változatát kapja meg. Az előzetes becslések szerint az ötajtós, négyüléses, kupé-jellegű modellt 180 ezer euró körüli áron tervezik piacra dobni. Ez azonban csak a kezdet: később a Porsche Cayenne alapjára is építenek egy új Bentleyt – a pletykák szerint ez lesz a gyártó első olyan típusa, amelyet dízelmotorral is meg lehet majd vásárolni. Ezt is viszonylag borsos áron, a nagyjából 145 ezer euróért lehet majd megvenni, bár nyilván itt is többféle kivitel lesz, többféle motorral.

A harmadik projekt a leghomályosabb: ez a hírek szerint egy 110 ezer euró alatti túra-sportkocsi volna, hasonló a Maserati GranTurismohoz, de ilyen modellje egyelőre a Porschének sincs. Pontosabban a 911-es kategóriára stimmelne, de a Bentley modellje biztosan nem lesz far- vagy középmotoros. Lehetséges persze, hogy ez is a Panamerához használt platformra, illetve annak egy megkurtított változatára épül majd, akár együtt egy lehetséges Porsche 928-as utóddal.

Az új fejlesztések persze csak mostanság kezdődtek el, így az első Porsche alapú Bentley gyártása legkorábban 2015-ben kezdődhet.