Ideje tankolni. Jövő héttől megint drágább lesz a benzin

2011.02.25. 14:45

Az MTI híre szerint, ha a spekuláció és a földközi-tengeri politikai bizonytalanság miatt tovább emelkedik a kőolaj ára, és gyengül a forint a dollárhoz képest, két héten belül átlépheti a 400 forintot az üzemanyagok literenkénti ára a magyar piacon, az viszont bizonyos, hogy a jövő héten ismét emeli az árakat a Mol.

Az emelés 4-5 forint is lehet, de szakértők szerint, ha a Mol minden tényezőt figyelembe venne a nagykereskedelmi árak alakításánál, akkor 10 forintos növekedés sem lenne elképzelhetetlen.

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója szerint a 400 forintos ár nagyon közel van, ezt akár a következő egy-két héten is elérhetik az üzemanyagok. Ugyanígy látja a folyamatokat Tarjányi Dániel, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank Magyarországi Fióktelepe vezető kereskedője is.

Hegedűs Miklós ugyanakkor úgy vélte, ha a piacok megnyugszanak, akkor amilyen gyorsan nőtt az üzemanyagok és a kőolaj ára, ugyanolyan gyorsan csökken is majd, és a hordónkénti ár ismét tartósan 100 dollár körül lesz. Az már más kérdés, hogy erre e MOL is az árak csökkentésével reagál-e majd.

Tarjányi Dániel kifejtette, hogy a több arab országban kialakult konfliktusok miatt nagyon nagy a bizonytalanság a világpiacon. Ha ez tovább tart, akkor hamarosan tartósan 120 dollár, vagy e fölötti lesz egy hordó olaj ára, s utána már a 140 dolláros szint következik.

Hegedűs szerint az ár döntően attól függ, hogyan alakulnak a líbiai események, s meddig marad fönn a bizonytalanság a térségben. Jóllehet Líbia a világ kőolajtermelésének csupán mintegy 2 százalékát adja, a feszültség nem kedvez az áraknak, amelyeket a negatív várakozások, az ellátással kapcsolatos félelmek és az ezzel összefüggő spekuláció tovább emelhetnek. Hozzátette azonban, hogy szerinte a helyzet előbb-utóbb javulni fog, s akkor megnyugszanak a piacok is.

Tarjányi állítja: Líbia, Marokkó és Egyiptom is nagyon kényes helyek ebből a szempontból, s ha a konfliktus átterjed Bahreinre, ahol amerikai hadihajók is állomásoznak, akkor újabb fejezetéhez érkezik a válság és lendületet kap áremelkedés. Hiszen, ha ott gyengül az amerikai jelenlét, akkor veszélybe kerülhet a térségben húzódó olajvezetékek biztonsága is.

A magyarországi üzemanyag-árakra azonban nemcsak ez hat, hanem az is, hogy miképp alakul a forint/dollár árfolyam. Sok függ attól, hogyan értékeli a piac a jövő héten bejelentendő reformlépéseket. Ha elegendőnek és jónak tartják a kormány intézkedéseit, akkor a forintpiac megnyugodhat, ám ha nem, akkor tovább gyengülhet a magyar valuta, ami tovább nyomja felfelé az üzemanyagárakat.

A héten a Mol bruttó 5 forinttal emelte a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Ezzel a benzin átlagára 364-365 forintra, a gázolajé pedig 362 forintra nőtt. Mivel a kutaknál akár 30 forintos árkülönbségek is vannak, már most van olyan töltőállomás, amelyik majdnem 400 forintért adja az üzemanyagok literjét.