BMW sportautó négyliteres fogyasztással

2011.02.26. 08:15

A 99d igazi álomjárgány. Egyszerre gyors és takarékos, kár, hogy nem a gyáriaknak jutott az eszükbe.

A tiritarka Z4-es az ismert BMW-specialista tuningcég, az AC Schnitzer munkája. Nem tettek mást, csak beültettek a kétüléses sportkocsiba egy, a BMW 320d Efficient Dynamics típuséhoz hasonló hajtásláncot. A kétliteres dízelmotor 190 lóerős és 420 Nm maximális nyomatékot ad le, így 6,9 másodperc alatt gyorsítja az autót 100 km/h-ra, és 235 km/h-s végsebességet biztosít a számára. Ugyanakkor szabványos vegyes ciklusban hajtva egész megdöbbentően étvágytalan a gép: 3,8 liter gázolaj elég neki 100 kilométerre, ami 99 g/km-es szén-dioxid-kibocsátást eredményez. Mindehhez persze nem csak a dízelmotorra volt szükség, hanem az AC Schnitzer mérnökeinek súlycsökkentő kúrájára is: 230 kilogrammot faragtak a Z4 tömegéből.

A takarékos sportkocsi az AC Schnitzer szerint gyártható lenne, de viszonylag drágán: egy-egy példány árát 150 ezer euróra becsülik. Épp ezért egyelőre nem döntötték el, hogy belevágnak-e a szériagyártásba: attól teszik függővé, hogy lesz-e gyártás, hogy a Genfi Autószalon közönsége hogyan reagál a 99d-re.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.