Toyota-Subaru sportkocsi, dögösebb formával

2011.03.01. 15:10

Ez a japánok második próbálkozása az FT-86-ossal, és láthatóan tanultak a korábbi hibákból. Az új változat látványosabb formákat vonultat fel, így jobb esélyei vannak megnyerni a közönséget.

A Toyota láthatóan biztosra próbál menni új hátsókerék-hajtású sportkocsijával, amely a Subaru Impreza alapjaira épül. Az első változatot már 2009 őszén bemutatták, de úgy tűnt, az egyszerű formaterv miatt nem vonzott annyi érdeklődőt, mint szerették volna. Így visszaültették a formatervezőket a rajzasztalokhoz, hogy készítsenek egy érdekesebb változatot. Ez lett a Genfi Autószalonon leleplezett FT-86 II tanulmány, amely ugyan megtartotta az előd arányait és műszaki tartalmát, de sokkal izgalmasabban fest. A tetővonal lágyabb, szebb ívű lett, a kerekek felett pedig úgy hullámzik az övvonal, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Hátul a lámpákkal összefolyó kiömlőnyílások és egy hatalmas diffúzor teszi érdekesebbé az autót, elöl pedig hatalmas, hatszögletes hűtőnyílással és LED-es nappali fényekkel igyekeztek feldobni az összhatást – érzésünk szerint sikerrel.

A feketében egész batmobile jellegű gép egyébként egyáltalán nem nagy: a hossza csupán 4,235 méter, a szélessége 1,795 méter, a magassága 1,27 méter, a tengelytávja pedig 2,57 méter, azaz valamivel még kisebb is, mint az aktuális Impreza. Azt egyelőre nem tudni, hogy a bokszermotor az autó orrában mennyire erős, de az biztos, hogy könnyedén túllépheik vele akár a 300 lóerőt is. A négyhengereshez hatfokozatú kézi váltót kapcsoltak.

Ha a közönség jól reagál erre a második tanulmányautóra, akkor a Toyota végre elkezdheti előkészíteni a gyártást, és a terveknek megfelelően már jövőre piacra dobhatja az FT-86 szériaváltozatát, amely méltó utódja lehet az egykori Celica és a Supra sorozatoknak.