Titkos Porsche a BMW-nél

2011.03.07. 16:23

Ipari kémkedés, vagy elhallgatott konspirácó a két gyártó között? Nem tudjuk, de szokatlan, hogy a Porsche prototípusa a BMW fejlesztőközpontjában landolt.

A spekulációk néhány kép alapján indultak meg: a Porsche egyik fejlesztésre használt, fekete prototípusát a FIZ – a BMW egyik fejlesztési központja – előtt fotózták le. Egyértelmű, hogy nem véletlenről van szó, a Porschét a BMW szakemberei alaposan megvizsgálták, bár csak találgathatjuk, hogy miért. Egyes feltételezések szerint a FIZ gárdája fejleszti a következő Boxster hibrid hajtásláncát, azokból az alkatrészekből, amelyeket eredetileg az i3 és az i8 számára kezdtek fejleszteni. Erre az elméletre magyarázat lehet, hogy a Porsche saját hibrid rendszere, amelyet a Cayenne-ben használnak, a Boxster számára túl nagy méretű és nehéz volna. Ugyanakkor a BMW-nek jól jön egy partner, amely legalább részben átvállalja az alkatrészek kialakításának költségeit.

Ha van is ilyen együttműködés, a Porsche és a BMW sem dicsekszik vele, pedig az efféle közös munkát általában nem szokták titkolni. Hogy ez esetben mégsem reklámozzák, annak a Porsche és a VW küszöbön álló fúziója lehet az oka: a Volkswagen csoport vezetése nyilván nem szeretné, ha kiderülne, hogy a BMW-től vásárolnak technológiát.

Létezik persze egy egyszerűbb magyarázat is a jelenségre: lehet, hogy a BMW egyszerűen egy Porsche karosszériában teszteli saját műszaki újdonságait.