Audival nyomták le a Bentleyt

2011.03.09. 13:25

Minimális különbséggel ugyan, de az RS6-os száguldott gyorsabban a jégpáncélon, finn gyártmányú gumikon.

Alig egy hónapja állította be a jégen elért legnagyobb sebesség világrekordját Juha Kankkunen, a finn rali-legenda egy Bentley Continental Supersports Convertible volánjánál, már le is taszíttatott a trónról. Az új bajnok szintén finn, de jóval kevésbé ismert név: Janne Laitinen, a Nokian gumiabroncs-gyártó hivatásos tesztpilótája egy sebességkorlátozásától megszabadított Audi RS6-ossal futotta az új rekordot. A két rekordot csak egy hajszál választja el egymástól: a Bentley 330,695 km/h-val száguldott, a Nokian Audija 331,610 km/h-t ért el, azaz egy km/h sincs a két eredmény között, de a rekord így is a finn gumigyáré.

Nem csoda, hogy a Nokian sietett leginkább megjavítani a rekordot, hiszen számukra presztízskérdés, hogy hidegben minden téren lefőzzék a konkurenciát, márpedig a Bentley Pirelli SottoZero gumikon száguldott. Az Audin a Nokian Hakkapeliitta 7 jelzésű gumijai voltak, bár nem valószínű, hogy ezen a szinten az abroncsok eltérő mintázatán múlna az eredmény – akkor már az is többet nyomhat a  latban, hogy a finnek 255, a britek 275 mm széles gumikat használtak, és ebben az esetben a keskenyebb abroncs kisebb menetellenállást jelent.

Most, hogy újabb rekorddöntési lehetőség került előtérbe, nem csodálkoznánk rajta, ha itt is kialakulna az újabb rekordhajhász versengés – lehetséges, hogy hamarosan Bugattikat vagy Koenigseggeket kergetnek majd a csontkeményre fagyott sarkvidéki tavak jegén.