A Volkswagen a raliba megy?

2011.03.10. 16:48

Úgy hallani, a Dakar már nem elég a németeknek, új helyet keresnek, ahová beönthetik az autóversenyzésre szánt euró-százmilliókat. Korábban az F1-ről szóltak a pletykák, de miután a Volkswagen vezetői kizárták a lehetőségét is, hogy a legdrágább szakágban próbálkoznának, a rali világbajnokság a következő jelölt.

Brit lapértesülések szerint már meg is kezdték a munkát: a versenyautó alapja a Polo lehet, amelyet a francia Francois-Xavier Demaison irányításával fejlesztenek ütőképes géppé. A szakember, aki a Citroen, a Peugeot és a Subaru raliautó-fejlesztéseiben is tevékenyen részt vett, segíthet áthidalni a tapasztalatok hiánya okozta problémák egy részét, így a VW viszonylag hamar versenyre kelhet a Citroennel, a Forddal és a Minivel a futamgyőzelmekért. A másik figura, aki komoly szerephez juthat a Volkswagen rali-szereplésének megszervezésében, az Carlos Sainz. A kétszeres bajnok jelenleg ugyan a VW Dakar-csapatának tagja, de még mindig jó kapcsolatai vannak a WRC világában, így segíthet az új csapat felépítésében.

A Volkswagen számára a rali jó lehetőség, hiszen egyelőre kevés a vetélytárs, és az új szabályok miatt viszonylag kis hátránnyal szállhatnak szembe a többi gyári csapattal. Ugyanakkor biztosan nem járnak úgy, mint Dakarban, ahol gyakorlatilag elfogytak mellőlük az ellenfelek, ami a győzelmeik reklámértékét is csökkenti. Ráadásul a Skoda révén nem is teljesen tapasztalatlanok ebben a szakágban, így akár egy-két éven belül ott lehetnek az élmezőnyben.

Egyes értesülések szerint a VW egy hónapon belül hivatalosan is bejelenti, hogy elindította gyári WRC programját, bár ez így is azt jelenti, hogy legkorábban 2012-ben láthatjuk rajthoz állni a verseny-Polókat.