Veritas, a világ leggyorsabb hibridje

2011.03.10. 15:26

Összesen 650 lóerős, és akár 330 km/h-val is haladhat, de ha kell, károsanyag-kibocsátás nélkül cirkál a városban. Ez a Veritas RS III új, hibrid változata – kár, hogy a használati értéke pontosan nulla.

A BMW technikára épülő utcára is vihető versenygép korábban csak sajátos formájával és félelmetes dinamikájával hívta fel magára a figyelmet. Úgy nézett ki, ennyivel meg is elégszenek a tervezők, akik így sikerrel támaszthatták fel a háború utáni német sportkocsigyártás egyik legendáját, amelyet egykor a BMW állás nélkül maradt mérnökei alapítottak. A Veritas újraalakult csapata azonban új irányba tapogatózik, ha másért nem is, hogy környezettudatos vásárlójelölteknek is eladhassák az előző M5-ös BMW 507 lovas V10-es motorjával hajtott, szélvédő nélküli élményautót.

Lényegében nem tettek mást, csak kiegészítették a meglevő autót egy elektromos segédhajtással. A 143 lóerős villanymotor az első kerekeket hajtja, míg a benzines a hátsókat – így az összteljesítmény egész pontosan 650 lóerő lett. A tervezők szerint a villanymotor és a Li-ion akkuk együttesen 250 kilogrammal növelik az autó tömegét, amely így is csupán 1280 kiló. Ugyanakkor az RS III hibrid akár 50 kilométert is megtehet tisztán villamos hajtással. Az akkucsomagot gázelvételkor a villanymotor generátorként tölti, de külső forrásból is utántölthető.

A Veritas hibridje rendeltetésszerűen használva persze nem épp környezetbarát – ilyenkor a két motor együttesen gyorsít, így 3,1 másodperc alatt elérheti a 100 km/h-t, és a gázpedál tövig nyomásával akár 330 km/h-ig folytatódhat a gyorsulás. Ilyenkor azonban teljes kapacitással dolgozik a V10-es, amely nem éppen a takarékosságáról híres.

A kis cég számára a hibrid állítólag csak a kezdetet jelenti: 2013-ra ígérik a teljesen elektromos változatot, amely már valóban csak akkumulátorokról megy majd.