Sugárzóak a Japánból importált autók?

2011.03.20. 17:39

radiation-check-japan

Ahogy a radioaktív sugárzás terjed Amerika nyugati partjai felé, úgy válnak egyre gyanakvóbbá az Államok polgárai. A japán autógyárak vezetői levélben biztosították vásárlóikat arról, hogy nincs mitől tartaniuk.

Mike Michels, a Toyota USA ügyvezető igazgatója az Inside Line-nak adott interjúban felhívta a figyelmet arra, hogy a Nissan egyik motorgyárának kivételével a japán autóüzemek az atomreaktoroktól távol helyezkednek el. „Az exportált járműveket minden esetben lemossuk, majd műanyag védőcsomagolással burkoljuk be őket a szállítás idejére. Ez általános, mindennapi eljárás. Ugyanakkor – plusz biztosítékként – a kikötőkből kifutó rakományokat a terror-elhárítás keretein belül még egyszer átvizsgálják, így radioaktív sugárforrás nem kerülhet ki Japánból.” – mondta Michels, majd hozzátette: „Nem tudjuk, milyen egyéb módszerek lennének még szükségesek, hogy meggyőzzük az embereket, de állíthatom, az innen exportált autók minden szempontból teljesen biztonságosak.”

ns 316112 717

A Nissan USA vezetője, David Reuter is biztosította vásárlóit arról, hogy nem engednek semmiféle radioaktív szennyezőanyagot importálni az országba. „Szorosan felügyeljük a folyamatokat, és ha eljön az ideje, meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket.” – mondta. A Honda vezetősége szintén nyugtatni próbálta az amerikai állampolgárokat.

A fukusimai atomreaktor sérülése miatti emelkedett sugárterhelés miatt a Lufthansa, a KLM és az Air China számos Japánba tartó járatát törölte. Néhány légi teherszállító cég ideiglenesen szintén nem küldi gépeit a katasztrófa sújtotta területre.