Eljön a Mazda MX-5 gyilkosa?

2011.03.25. 16:44

A legújabb kihívó a dél-koreai Kia, amely lassan eljut arra a szintre, hogy ne csak a tömegmodellek fejlesztésére koncentráljon. A koreaiak eddig elsősorban a felzárkózásra koncentráltak, de lassan eljön az ideje, hogy a márka arculatát erősítő rétegmodelleket is bevessenek.

Az egyik első ilyen modell a Kia európai igazgatója, Paul Philpott szerint egy kétajtós, kétüléses sportkocsi lesz, amellyel a Mazda MX-5 konkurensét szeretnék megteremteni. „2011 és 2012 még a márkaépítéssel telik, de 2013-ban és 2014-ben már jöhetnek az első rétegmodellek” – nyilatkozta. Egyes feltételezések szerint a Kee tanulmány lesz a kiindulópont, bár biztos, hogy ennél érdekesebb tervekre is telne a Kia európai formatervezési főnökétől, Peter Schreyertől, aki egykor az Audi TT tervezőjeként szerzett nevet magának.

A kérdés inkább az, hogy a Kiának sikerül-e ugyanolyan élvezetesre hangolnia a kétülésesét, amilyen az MX-5-ös, hiszen a japán sikermodellnek köztudomásúlag ez a titka, és eddig ezért bukott meg minden ellenfele. Egy eredményes riválisnak hátsókerék-hajtásosnak kell lennie, és olyan hangolásúnak, hogy ne legyen túl kényelmetlen, mégis precízen vezethető maradjon. Ráadásul az árát is úgy kell meghatározni, hogy ne kerüljön többe egy átlagos középkategóriás személyautónál. Korábban készített hasonló modelleket többek közt az Opel, a Fiat, az MG-Rover, a Toyota, a BMW és a Ford is, de a kis Mazdát egyik sem fenyegette igazán – a Kiának vajon sikerülhet?