A Saab nem fizetett, leáll a gyártás

2011.03.30. 17:55

saab1

A Saab kénytelen volt leállítani a gyártósorokat, beépíthető alkatrészek híján. A fennakadást azok a beszállítók okozták, akik a tartozás felhalmozódása miatt beszüntették a szállítást.

A gyárleállás akár komoly fizetésképtelenséget is jelenthet, de a Saab vezetése egyelőre azt mondja, kisebb fennakadásról van csupán szó, és valószínű, hogy rövid időn belül megoldják a problémákat. Az a tény azonban, hogy nem tudták kifizetni a számlákat, jelzi, hogy a gyártónak semmiféle pénzügyi tartaléka nincsen, ami komoly kérdéseket vet fel. Pedig a Spyker, a Saab anyavállalata már a sportkocsigyártó részlegétől is megszabadult – alighanem a vételárat is Svédországban fektetik be, hogy működésben tarthassák az autógyárat.

A kilátások nem túl rózsásak: a Saab tavaly 140 millió euró veszteséget termelt, és nem látszik, hogy az idén nyereségbe fordulhatna a cég, annak ellenére, hogy a 9-5-ös mellett már a 9-4X is bemutatkozott. Hosszabb távon alighanem új befektetőket kell keresniük, hogy a tervezett fejlesztéseket megvalósíthassák, és így elérhessék a nyereségességhez szükséges gyártási mennyiséget.