Áprilisban jön a VW Beetle

2011.04.05. 15:15

Láttuk már kémfotókon, és több gyári előzetes is napvilágot látott, de most már tényleg lerántják a leplet a Bogár harmadik generációjáról. A bemutatót 18-án tartják, három helyszínen egy időben: Berlinben, New Yorkban és Sanghajban, ahol mintegy mellesleg épp a világ egyik legnagyobb autószalonja folyik a Beetle premierjének idején.

A Volkswagen tervezői láthatóan igyekeztek felhasználni az első New Beetle bemutatásakor felhalmozott tapasztalatokat. Az ős ugyanis csak az első két évben bizonyult sikeresnek, később azonban visszaesett iránta a kereslet, és csupán egy viszonylag szűk kör vásárolta – elsősorban amerikai nők tartották el a gyártósort. Az új generáció ugyan megőrizte a jellegzetes vonásokat, de az orra hosszabb és a szélvédője meredekebb, amitől egyrészt sportosabb karakterűnek látszik, másrészt jobban hozza az eredeti Bogár – különösen az 1970-es évekbeli változatok – karakterét. Persze a motor itt is előre került – a VW a szabvány műszaki megoldásait használja itt is, amelyeket a Golfból és a Jettából már ismerünk. A motorválasztékról egyelőre nincs információnk, de nem valószínű, hogy négy-öt változatnál több készülne egy-egy piacra.

Az előző generáció fogadtatása nem volt kérdéses: a tanulmány után a szériaváltozat érkezésére milliók vártak, a megrendelőlap felett aláírásra készen tartott tollal. A második generáció körül messze nincs ekkora felhajtás, de elképzelhetőnek tartjuk, hogy ettől függetlenül sikert arat majd, még ha nem is olyan látványosat, mint az elődje.