Ferrari könyv egy Ferrari áráért

2011.04.06. 11:52

A Kraken Opus kiadó különleges kiadványa igazi nehézsúlyú, 852 oldalas és 37 kilogrammot nyom, ráadásul több mint 2000 fotót tartalmaz a Ferrari múltjából. Az ötvenmilliós árat azonban nem indokolná semmiféle tartalom – ehhez már a borítónak is különlegesnek kell lennie.

ferrarikonyv

Az Official Ferrari Opus című könyvhöz már alaphelyzetben sem juthat hozzá akárki: egy-egy sima, fapados példány ára is 37 500 dollár, azaz majdnem 7 millió forint. Ugyanakkor egy Ferrari tulajdonosnak ez aligha jelenthet gondot. Ahhoz viszont már tényleg megszállottnak kell lenni, hogy valaki a könyv Enzo Diamante kiadására vágyakozzon, amelyért 275 ezer dollárt kérnek. Ennek a fedlapján ugyanis harminc gyémántot is elhelyeztek a Ferrari-jelvény díszítéseként – ez az, amitől a könyv ára több, mint a hétszeresére nőtt.

Persze nyilván létezik egy olyan szint, ahonnan már ez sem okozhat gondot – a több tucat Ferrarit birtokló megszállott és dúsgazdag gyűjtők körében biztos eladnak majd néhány példányt – de itt már a könyv sem könyv, ahogy az autó sem autó: mindkettő trófea, amely gazdája lehetőségeit hivatott mutatni.