Így élne túl a sportkocsi?

2011.04.08. 17:53

Minimalista sportkocsiból van elég – az Ariel Atom mellett említhetnénk bármelyik Super Seven másolatot, vagy épp a KTM X-Bow-t – de a legtöbb egyelőre hagyományos belső égésű motorral működik. Arturo Arino azonban továbblépett, ha csak virtuálisan is.

Elképzelése, a Replite, amely egyelőre csak a virtuális térben létezik, egyértelműen az 1960-as évek versenyautóinak minimalizmusát idézi – szemből egyértelműen a Honda RA302-esre emlékeztet – de a felszín alatt, legalábbis az elképzelések szerint, olyan technikát hordozna, amely sportkocsi-léptékben valósítja meg és a korszerű hibrid hajtás alapelveit. A hajtáshoz szükséges energiát egy négytárcsás, 2,7 liter kamratérfogatú, 700 lóerős Wankel-motor biztosítja, amely azonban csak egy generátort hajtana – ez táplálná a hasonló összteljesítményű villanymotorokat. A rendszer hatékonyságát regeneratív fékezéssel növelnék. A koncepció szépséghibája legfeljebb az lehet, hogy a működéshez szükséges gépek és akkumulátorok tömege viszonylag nagy, így bajosan lehetne egy tonna alatt tartani az autó összsúlyát.

A megvalósítás egyelőre nagyon messze van, bár nem kizárható, hogy valaki lát majd fantáziát az eltalált formaterv és a különleges műszaki megoldások együttesében, és biztosítja a fejlesztéshez szükséges hátteret – végülis eredetileg az Ariel Atom is csupán egy érdekes diplomamunkának indult.