Kémfotók nyolckerekű szörnyetegről

2011.04.08. 15:50

A katonai járműveknek is megvan a maguk bája, különösen egy ilyen négytengelyes, ormótlan dögnek. A 8x8 ASV egyelőre fejlesztés alatt áll, de már közel a bemutató.

A gépet – inkább tartózkodnánk az autó kifejezés használatától – a Cadillac Gage fejleszti, amelynek nincs sok köze a hasonló nevű autómárkához: elsősorban fegyverrendszerek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A nyolckerekű a régebbi V-100 és V-150 típusokat válthatja az amerikai hadseregben, amelyek mára meglehetősen elavultnak számítanak. A prototípus persze fegyverek nélkül fut, de a szériaváltozatra géppuskákat, gránátvetőket és rakétakilövő állványokat is szerelhetnek majd.

A 8x8 ASV nem csak katonai alakulatoknál szolgálhat, de nagy befogadóképességének köszönhetően rendfenntartó kommandós egységek szállítására is alkalmas lehet – igaz, ilyen szerepkörben leginkább nagyon komoly terrorista-támadások esetén érdemes bevetni, ahol komolyabb tűzerőre, legalább gépkarabélyokra és gránátokra kell számítani az ellenség részéről.