Everus S1, a Dacia új ellenfele

2011.04.11. 17:17

Nem hallhattunk még az Everus autókról, ami nem csoda: gyakorlatilag most alapították meg a márkát, és ez az első kézzelfogható modelljük. Elölről egy kicsit emlékeztet is a Dacia Loganra, az oldalnézet azonban elárulja, hogy régi ismerősről van szó.

Bár elsőre arra gondolnánk, hogy ismét a kínaiak gátlástalan másolási hajlama húzódik a háttérben, de erről szó sincs. A márka egyik alapítója ugyanis épp a Honda – a másik a japán cég helyi partnere, a Ghuangzhou – így érthető, hogy az S1 az orrát és a jelvényeit kivéve kiköpött Honda City, méghozzá az első generáció, sőt, nem csak a forma hasonlít, a műszaki tartalom is azonos. Az autó orrába 1,5 literes VTEC motor motor kerül, ami egész lendületes haladást tesz lehetővé, de ez elvárás is, hiszen Kína kisebb városaiban , ahová az Everus modelljeit szánják, egy ekkora szedán már nagyon komoly családi autónak számít.

A helyi gyártás és a régi konstrukció persze lehetővé teszi, hogy az S1-est fillérekért árusítsák: míg a Cityt mifelénk annak idején egy átlagos kisautó árának másfélszereséért kínálták – nem is fogyott belőle sok – addig a kínai változat ára 60 ezer yüan, azaz durván 1,68 millió forint lesz.