Gyanús orosz pénz a Saabnak

2011.04.11. 17:17

A svéd autógyár eljutott a csőd szélére: a kifizetetlen beszállítók már nem szállítanak, a gyártósorok leálltak. Ennek ellenére még van remény a gondok megoldására: Vlagyimir Antonov, az orosz milliárdos pénzével megmenekülhet a vállalat.

sb 414

Antonov abban az időszakban, amikor a GM eladásra kínálta a Saabot, a Spyker sportkocsigyár egyik tulajdonosa volt, és sokak szerint ő szorgalmazta, hogy a holland vállalkozás a Saab átvételével próbálkozzon. A svéd titkosszolgálat, a Sapö azonban elhintette, hogy Antonov kapcsolatban áll az orosz szervezett bűnözéssel, és ez az információ a CIA-n keresztül a GM-hez is eljutott. Így a General Motors csak azzal a feltétellel tárgyalt a Spykerrel, ha Antonov távozik a képből. A milliárdos azonban azóta is több alkalommal jelezte, hogy érdekelné a Saab, mint befektetési célpont. A Spyker azonban úgy értékelte, hogy ha elfogadják az orosz pénzt, azzal a svéd kormány által garantált 400 millió euró hitelt veszélyeztetik.

Mostanra azonban nem maradt más választásuk, mint az orosz milliók bevonása, így kerestek egy megoldást, amivel a pénz is bejöhet, és a hitel is megmaradhat. A terv az, hogy Antonov megvásárolja a Saab ingatlanait, amelyeket az autógyártó aztán visszabérel a milliárdostól. Az így befolyó összegből aztán kifizethetik a beszállítókat, és újraindíthatják a gyártást. Antonov állítólag mintegy 50 millió eurót szán a vásárlásra, ami elég bőkezű ajánlat, tekintve, hogy a Saab pillanatnyilag mintegy 84 millió eurót ér a részvényárfolyamok alapján, viszont már 217 millió eurót hívott le a kormány garantálta hitelből.