Ingyen jogsit az érettségihez?

2011.04.12. 17:11

Kicsit szobatudomány-ízű, és mint ilyen, igazán pozitív a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) programja, amelyet Élet úton címmel tettek közzé a mai napon. Az elképzelés alaposan megváltoztatná a közlekedéshez való viszonyunkat, már ha megvalósul belőle valami.

A KTI igazgatója, Tombor Sándor ismertette a program lényegét, amely igen egyszerű: mindenki rendelkezzen naprakész ismeretekkel a közlekedésről. Már óvodás korban elkezdenék az oktatást, és nem fejeznék be a jogosítvány kiadása után sem. Az elv szép, bár nehéz elképzelni, hogy a valóságban hogyan valósul majd meg. Mindenesetre a rendszeres és koordinált közlekedésre nevelés kifejezés hallatán mi bizonyos időközönként ismétlődő drága tanfolyamokat vizionálunk.

Valamivel konkrétabb elképzelést fogalmazott meg az Országos Balesetmegelőzési Bizottság elnöke, Kiss Csaba: ő azt mondja, az a célja, hogy az általános iskola elvégzésével együtt segédmotorkerékpáros, az érettségi keretében pedig autós jogosítványt szerezhessenek a tanulók az állami képzés részeként, ingyen. Kiss alezredes szerint csak az ország teherbíróképességén múlik, hogy az elképzelésből valóság váljon.

Koncepciókból tehát nincs hiány, a kérdés már csak az, hogy ki valósítja meg mindezt, és kinek a pénzén.