Sportkocsigyilkos élmény-Fiat

2011.04.13. 06:03

Az Anzom nevű tuningcég nem elégedett meg annyival, hogy a Fiat 500 Abarth motorját reszelgesse, ahogy a többi rivális: olyan gépet építettek belőle, amely bizonyos értelemben többet ígér, mint egy Ferrari.

aznomabarth500

A Motore Centrale R230 jelzésű modell külsőre nem különbözik nagyon az alapmodelltől, a lényeg csak belül látható – illetve már a név alapján sejthető. Az 1,4 literes turbómotornak a hátsó tengely előtt készítettek elő új helyet, ami több szempontból is előnyös. Egyrészt az átépített gép hátsókerék-hajtású, így a teljesítményt hatékonyabban, könnyebben uralhatóan viszi az útra, másrészt sokkal jobb a súlyelosztása, mint az orrmotoros eredetinek. Ezen kívül a hagyománynak is jobban megfelel, hiszen az ős-500-as is farmotoros volt és hátsókerék-hajtású.

Egy ilyen módosítás persze nem egyszerű: teljes hátsó merevítés-rendszert kellett kidolgozni, hogy a motor ne csavarja ki magát a karosszériából, új a hátsó futómű is, a 230 lóerőre növelt teljesítmény miatt pedig teljesen új fékrendszert kapott a gép. Ez persze csak az alapkivitel, a Pista jelzésű pályaváltozat még 50 lóerővel nagyobb teljesítményű, mint az utcai használatra szánt alapkivitel.

Az árat egyelőre nem ismerjük, de a Motore Centrale kis sorozatban készül majd: a tervek szerint harminc példány készül majd évente, kifejezetten az ínyencek számára.