A Kia most győzött legelőször

2011.04.14. 12:16

Valahogy természetesnek vesszük, hogy egy autógyár a boldogulás keresése közben eljut az autósportig, hisz egy szép győzelem általában hoz néhány százaléknyi vásárlót. De itt egy kivétel: a Kia 37 éve gyárt autókat, de eddig még soha nem aratott autóversenyen egyetlen győzelmet sem.

Nincs ebben semmi csoda: a versenyzés a Kiánál eddig egyszerűen kimaradt. Ha megnézzük, hogy régebben mit gyártottak, azt is megértjük, miért. Az olcsó, kiöregedett Mazda másolatokkal nemigen rúghattak volna labdába, később pedig, amikor 1998-ban a Hyundai irányítása alá került a Kia, a sportra szánt összeg teljes egészét az anyamárka kapta. Így lehetséges, hogy 2010-ig semmiféle autósport-programja nem volt a Kiának.

Tavaly azonban megtört a jég, Észak-Amerikában elkészültek az első Kia versenygépek a kétajtós Forte Koup alapjaira. Ezekkel a Grand Am sorozat futamain álltak rajthoz, és az első komoly eredmény a tapasztalatok teljes hiánya ellenére elég hamar megjött. A Barber Motorsport Parkban tartott versenyen Nic Jönssson és Michael Galati autója szerezte meg az első helyet, sőt, a másik gyári gép is az első tíz között végzett a 320 kilométeres versenyen.

Egyelőre nem tudni, hogy az első győzelem meghozza-e a Kia kedvét a versenyzéshez, vagy akár a sportosabb modellek elkészítéséhez, de nem csodálkoznánk rajta. Végülis a tisztán ésszerű érvek alapján vásárlók már felfigyeltek a Kiára – másképp aligha adhatna el a márka 1,6 millió autót egy évben – így épp ideje izgalmasabb autókat gyártani, amelyekkel akár az autóbuzikat is meg lehet fogni.