Morzsányi dízel a Chevroletnek

2011.04.15. 15:25

A General Motors néhány éve intenzív dízelmotor-fejlesztésbe fogott, aminek most kezd meglátszani az eredménye. Eddig valahogy kihúzták a Fiattól és a WM Motoritól örökölt, illetve átvett dízelekkel, de lassan elkészülnek az első saját fejlesztésekkel is.

263555

A GM torinói motorfejlesztő központja most jelentette be, hogy elkészült első saját tervezésű dízelmotorjával. Egy ezer köbcentis, háromhengeres turbódízelről van szó, amely állítólag kirívóan olcsó és takarékos lesz, így egész kicsi, és alacsony árfekvésű autókba is megéri majd beépíteni. Ehhez képest elég komplikált szerkezet, hiszen hengerenként négy szelepes, dupla vezérműtengelyes, alumínium hengerfejes szerkezet, a rezgéseket pedig kiegyensúlyozó tengellyel oltják ki. Ennek ellenére az indiai Maharashtrában nagy mennyiségben gyártják majd, és valószínű, hogy a Chevrolet Spark és Aveo típusokon kívül a kisebb Opel modellekben is találkozhatunk vele.

Annak ellenére, hogy több hasonló méretű és felépítésű dízelmotor is létezik – például a Smart 900-asa, vagy a Hyundai 1,1 literese – ezek eltérő okokból ugyan, de nem terjedtek el igazán. Inkább a nagyobb, négyhengeres, 1,2 és 1,6 liter közötti motorokból készül jelentős mennyiség, de ha igaz, a GM jóvoltából ez hamarosan változhat.