Anglia nem támogatja a Lotust

2011.04.16. 07:56

Megelepő módon visszautasította a Lotus kölcsönkérelmét az illetékes minisztérium, pedig a cég munkahelyeket hozna létre az összegből. A pénz hiányában azonban megdőlhetnek az ambiciózus tervek.

A sportkocsigyár 27,5 millió font hitelért folyamodott a brit államhoz, annak érdekében, hogy egy új, 1200 főt foglalkoztató gyárat építhessen Norfolkban, ahol új sportkocsi-típusok gyártását kezdenék meg a következő három-négy évben. A minisztérium azonban elutasította a kérelmet, annak ellenére, hogy korábban a Jaguarnak és a General Motorsnak is 450 milliós hitelt nyújtottak, hasonló célból. Az összeg autóipari léptékben ugyan nem tűnik jelentősnek, de a kis sportkocsigyártó helyzetét nagyban egyszerűsítette volna. A Lotusnál egyelőre nem adták fel, azt mondják, néhány hónapon belül újra próbálkoznak, de így már viszonylag kicsi az esélye, hogy másodszorra kedvezőbb elbírálásban részesülnének.

A Lotus tavaly ősszel négy új sportkocsi, és egy városi kisautó prototípusával lepte meg a közönséget, és bár ezek még igen messze vannak a megvalósulástól, egyértelműen jelzik, hogy a cégnek komolyak a szándékai. Ha minden a tervek szerint halad, a cég néhány éven belül visszafoglalhatja a helyét az erős Ferrari-riválisok között, és ismét régi fényében tündökölhet – bár ehhez azért kevés volna a brit kormánytól kért kölcsön.