Ezzel fenyegeti a Nissan a Golfot?

2011.04.20. 12:10

Egy darabig úgy tűnt, a Nissan már teljesen felhagy a hagyományos autók fejlesztésével, és átáll a terepjárókra, illetve crossoverekre, de láthatóan az anyavállalat, a Renault vezetése is rájöhetett, hogy ezzel a lépéssel meggyilkolná a japán márkát. A felismerés eredménye a szokatlanul sokára, de mégiscsak bemutatott új Tiida, amelyből várhatóan a világ minden részére jut majd.

A Tiida II elődjéhez képest meglehetősen merész külsőt kapott: a gömbölyded formák és az ezeket megtörő hullámzó élek kifejezeten jellegzetesek, de egyértelműen a távol-keleti ízlést követik. Ennek ellenére globális modell lesz az új Tiida, azaz Észak- és Dél-Amerikában és Európában is biztosan kapható lesz, Japán és Kína mellett. A műszaki részletekről egyelőre keveset tudunk, bár a gyáriak beígérték, hogy kis turbós motorral, és fokozatmentes automata váltóval is kapható lesz a típus, a tengelytávot pedig 10 centivel nyújtják meg, így az utastér is tágasabb lesz.

Az autót Kínában mutatta be a Nissan, ami nem is véletlen: Japán mellett itt kezdik először forgalmazni a típust, a többi piacon pedig 2014-ig fokozatosan vezetik be a típust. Valószínű, hogy Európára az idén már nem kerül sor – hozzánk várhatóan 2012 első felében érkezik.