Hülyére keresi magát a Ford

2011.04.26. 17:42

Az idén egyetlen negyedév alatt keresett annyit a vállalatóriás, mint máskor egy év alatt. Úgy néz ki, a Ford lassan talpra áll, sőt, ha így folytatja, rövidesen a hiteleitől is megszabadul.

Az első negyedév 2,6 milliárd dolláros profitja a Ford legszebb éveit idézi – utoljára 1998-ban volt ilyen jó három hónapjuk. Mindez persze a válság utáni keresletnövekedésnek köszönhető: a bevételek 22%-kal nőttek 2010-hez képest, míg a gyártás 16%-kal, 1,4 millió autóra emelkedett. A nyereség zöme, 1,8 milliárd dollár Észak-Amerikában keletkezett, de Európában is 293 milliónyi profitot ért el a cég. Ha a következő egy-két évben is hasonlóan eredményeket produkál a cég, és ilyen ütemben törleszti az adósságait – most 2,5 milliárd dollárral csökkentették a hitelállományt, és mintegy 1 milliárddal csökkent a kamatra fizetendő összeg éves szinten – akkor hamar visszafizetheti a gigászi kölcsönt, amelyet a válság alatt sikerült felhalmozniuk.

A három detroiti gyártó közül a Ford volt az egyetlen, amelynek nem volt szüksége állami beavatkozásra a fennmaradáshoz, és úgy tűnik, az évek óta tartó átszervezési, elbocsátási és kínálat-felújítási program végre meghozta a kívánt eredményt. A Ford lassan teljesen egységesíti globális kínálatát, és az összes felesleges gyártókapacitást is sikerült lassanként leépítenie, így hatékonyabban működik, mint az elmúlt években bármikor. A kérdés most már az, hogy képes lesz-e az óriáscég hosszú távon is megőrizni a versenyképességét, és tovább erősödni a fontosabb piacokon.