Nissan: csóróknak jó az unalmas autó

2011.04.26. 14:48

Nehéz megmondani, hogy csak önigazolás szülte, vagy tudatos stratégia, de a Nissan amerikai komunikációs igazgatóhelyettese szerint a legolcsóbb modelljük vásárlóinak nem kell érdekes, fiatalos vagy sportos autó, elég, ha megbízható, tágas és takarékos gépet kapnak. Az új Versától nem is nagyon számíthatnak egyébre, azt azonban, hogy ennyi elég lesz-e a sikerhez, most még csak találgatni lehet.

Amit Észak-Amerikában Versa néven kezdenek árulni hamarosan, valóban nem nevezhető sem sportosnak, sem érdekesnek. A Távol-Keleten Sunny néven bemutatott modellről van szó, amely leginkább a Renault Thaliára emlékeztet, kissé még jobban eltorzított formavilággal. Ez a tény nyilván az amerikai közönséget is meglepte, hiszen korábban ugyanezen a néven a csapott hátú Nissan Tiidát árulták, amely, ha fiatalosnak nem is nevezhető, legalább elfogadhatóan semleges volt. Az amerikai piacot ismerve az új Versával könnyen öngólt lőhet a Nissan, hiszen az efféle kisautókat gyakran vásárolják fiatalok első autójának, ahol a megjelenés legalább annyit számít, mint a célszerűség. Ezen a téren pedig sokkal előrébb jár mondjuk a Ford a Fiestával, de még a Honda is a Civic-kel.

A Versa/Sunny persze így is megtalálhatja a maga vásárlóit Észak-Amerikában, bár érzésünk szerint arra, hogy Kínában, a Közel-Keleten, Dél-Amerikában vagy akár Európa keleti részén – ahol gyakran fontosabb, hogy valakinek egyáltalán telik új autóra, mint hogy az milyen – sikeressé válik, jóval nagyobb az esély.