Mercedes-klón lett a Saabból

2011.04.27. 06:57

A Beijing Auto hazavitte ugyan a Saab 9-3-as felújítás előtti változatának gyártásához az összes gépsort és műszaki leírást, de a kínaiak mégsem egyszerű utángyártásban gondolkodnak. Talán tanultak a Rover 75-ös esetéből, amely kínai feltámasztása után sem lett slágertermék.

A T60 elnevezésű autó nem is emlékeztet a Saab kisebbik szedánjára: a kínaiak teljesen áttervezték a karosszéria burkolatát, így semmi nem utal a rokonságra. Elöl Opel lámpája és Mercedes hűtőmaszkja van, hátulról és oldalról viszont inkább Lexusra emlékeztet. Nem mondanánk a kategória legszebb autójának – itt-ott kicsit vásári is – de a 9-3-asnál azért így is érdekesebb jelenség, ahhoz kétség sem fér. Műszaki szempontból persze nincs nagy változás, de ez nem is feltétlenül baj. Ha a kínaiak maguk kezdtek volna autót tervezni, valószínűleg a Saab tíz évvel ezelőtti színvonalát sem érték volna el.

A Beijingnek tehát van már egész korszerű luxusautója, de azt mondják, ezzel csak a problémáik egy része oldódik meg. A legnagyobb gondjuk ugyanaz, mint nekünk, ha a kínai autóipart próbáljuk átlátni: pillanatnyilag olyan zavarba ejtően hatalmas a választék, hogy egy újabb márkára felhívni a vásárlók figyelmét szinte lehetetlen, így a következő, ha lehet az autótervezésnél is nehezebb feladatuk, hogy a T60-ast belopják a köztudatba.