A Chryslernek fizetnie kell

2011.04.29. 15:57

A Fiat irányítás alatt működő Chrysler nyár közepéig próbálja visszafizetni azt a gigantikus kölcsönt, amelyet a válság idején az amerikai és a kanadai kormánytól kapott a működőképesség fenntartása érdekében. Nem lesz könnyű feladat, de a cégvezetés optimista.

A forgatókönyv egyszerűen hangzik: az adósságot a privát szférából származó hitelek felvételével próbálják visszaadni. A Chrysler vezére, Sergio Marchionne azt mondja, így még jobban is járnak, mivel alacsonyabb kamattal szerezhetnek újabb kölcsönöket, és az állami pénzek visszafizetésével megnyílik az út a Chrysler tőzsdei részvénykibocsátása előtt. Hosszabb távon pedig ezzel lehet a céget megszabadítani a terheitől. Sőt, az igazgató szerint még az amerikai vásárlók szemében is javulhat a Chrysler megítélése azzal, hogy visszaszolgáltatja az adófizetők dollárjait.

A jelenlegi cégvezetés azon dolgozik, hogy teljesen a Fiat irányítása alá vonja a Chryslert, ehhez azonban még számos lépést meg kell tenniük. Egyrészt teljesíteniük kell azokat a feltételeket, amelyekért cserébe megkapja a Fiat a Chrysler 35%-át, másrészt 1,27 milliárd dollárért megveszi az olasz cég az amerikai autógyártó 16%-át, hogy 51%-kal többségi tulajdonossá váljon. Emellett azonban el kell érniük azt is, hogy az amerikai és a kanadai állam kiszálljon: ehhez van szükség a hitelek visszafizetésére és a nyilvános részvénykibocsátásra. Ez utóbbival érhetik el ugyanis, hogy a maradék 49%-nyi részvény mögött ne álljon egységes tulajdonosi kör, azaz teljesen szabad kezet kapjon a Fiat a Chrysler vezetésében.