Vadiúj motoron dolgozik a Jaguar

2011.04.30. 13:01

A Jaguar elsőrosban a Fordtól örökölt műszaki megoldásokból él, de a korszerűsítést nem kerülhetik el, az egykori anyavállalattól már nem várhatnak segítséget. Így a fejlesztést – megfelelő külső partner híján – önállóan kell végigvinniük. A cél egy modern, erős és takarékos hathengeres benzinmotor-család kialakítása, amely legalább 300 lóerős volna.

jagv6

Az XF alapváltozatába pillanatnyilag még a Ford három literes, 240 lóerős V6-osát építik, de ez a konkurencia hasonló alapmotorjaihoz képest iszákos és gyenge. Pont ezért az XJ-be már be sem szerelik, és persze a testvérmárka, a Land Rover is jó hasznát venné egy jobb hathengeresnek. Ha igazak a hírek, a Jaguarnál már megtették az első lépéseket egy korszerűbb motor elkészítése felé, ami talán nem is lesz olyan komplikált, mint gondolnánk. Alapulo vehetik ugyanis a korszerű ötliteres V8-as fejlesztésének eredményeit: az égéstér formáját és a blokköntvény egy részét megtarthatják, így elfogadható áron juthatnak az új, modern hathengereshez. Ha a nyolcas adatait vesszük alapul, ez 3,8 literes lenne, és feltöltés nélkül legalább 290 lóerős, de elképzelhető az is, hogy változtatnak a hengerűrtartalmon, illetve turbófeltöltéssel növelik a motor teljesítményét és hatásfokát.

Egy megbízható új motor kialakítása persze nem megy egyik napról a másikra, így a V6-os, és a gyártására berendezett üzem 2013 előtt biztosan nem készül el. Ha viszont beindul a termelés, a legkisebbek kivételével minden Jaguar és Land Rover modellben felbukkanhat a hathengeres.