Csoda, hogy nem ölt a kamion

2011.05.04. 05:57

A túlzott sietség sokszor üt vissza, mint itt is: a kamionsofőr a kereszteződésen még épp átjutott, de a balkanyar már sok volt. Ketten csak a lélekjelenlétünken köszönhetik, hogy nem végezték a lezúduló konténer alatt.

truck-roll-over

A meglepő eset Kínában történt, de érzésünk szerint akárhol másutt is előfordulhatott volna, ahol a kamionsofőrök jellemzően kevesebb időt kapnak a szállításra, mint amennyibe az út kényelmesen belefér. A késés persze még mindig kevésbé lett volna fájdalmas kivárni még egy lámpaciklust, mint az úttestre borított konténer, a tönkretett rakomány, és persze a környezetben esett kár miatti várható felelősségre vonás. A konkrét esetben csak a puszta véletlenen múlt, hogy mindenki élve megúszta – egy kerékpáros épp a zuhanó konténer útjában volt, és csak annak köszönheti az életét, hogy időben eldobott mindent, és elszaladt a közeledő kamion útjából. Persze a négy motoros helyében sem lettünk volna, akiket végül elkerült – egyedül a belső íven várakozó robogós nézhette végig a műsort viszonylagos biztonságban.

Az igazi tanulság az, hogy a fizika megbízhatóan működik, és aki – különösen egy kamion volánjánál – figyelmen kívül próbálja hagyni, az csak rosszul járhat.