Megint pörög a Lada

2011.05.10. 17:40

Tavaly ismét nyereségessé vált a legnagyobb orosz autógyártó, az AvtoVAZ, amihez nagy segítséget adott a kormány által meghirdetett roncsprémium.

A Ladákat gyártó cég, amelyben 25 százalékos részesedéssel rendelkezik a francia Renault, 3,6 milliárd rubel, vagyis mintegy 23 milliárd forint adózott eredményt ért el tavaly, az egy évvel korábbi 49,2 milliárd rubel veszteség után.

Az AvtoVAZ árfolyama kedden dél körül a hírre csaknem két százalékot emelkedett a moszkvai értéktőzsdén.

Oroszországban tavaly március 8-án indult el a roncsprémium program. Aki tízéves, vagy annál idősebb autóját leadja a roncstelepen, az 50 ezer rubelt, azaz több mint 300 ezer forintot kap új gépkocsi vásárlására. A programra - amelyet eredetileg csak 2010. november 1-ig terveztek - 70 milliárd forintnak megfelelő összeget szánt akkor a kormányzat. A gépkocsi kora mellett a másik feltétel, hogy csak orosz gyártmányú új autót lehet vásárolni. Időközben a programot 2011 végéig meghosszabbították, és újabb 5 milliárd rubelt (33 milliárd forintot) rendeltek erre a célra.

Oroszországban mintegy 29 százalékkal 1,9 millióra nőtt az autóeladás tavaly, és az idén további 20-25 százalékos emelkedést várnak.