Bukik a Mazda 6?

2011.05.11. 11:06

A Mazda6 végzetét az amerikai piac érdektelensége okozhatja. A vállalat legnagyobb piacán már 50 ezret sem vettek a típusból tavaly, annak ellenére, hogy a piac látványosan túljutott a válság hatásain. Annyi biztos, hogy az amerikai gyártást leállítják, de elképzelhető, hogy a Mazda 6 a többi piacon is eltűnik.

Bár eddig úgy tekintettünk a 6-osra, mint a Mazda kínálatának egyik alapkövére, de egyáltalán nem törvényszerű, hogy a típus fennmaradjon. Észak-Amerikában már nemigen vásárolják, Kínában sem kasszasiker, Európában pedig már évtizedek óta döglődik a D szegmens – elszívták a levegőjét az SUV-ok és egyterűek – így lehetséges, hogy a Mazda, amely a Ford kiszállása óta mintha szűkében lenne a fejlesztési forrásoknak, a hatos teljes megszüntetése mellett dönt.

Egyelőre persze nem mondanak semmi konkrétumot, csak annyi biztos, hogy az amerikai Flat Rockban leállítják a gyártást, és Észak-Amerikában a forgalmazást, de az az érzésünk, hogy ez hosszabb távon a nagy szedán útjának végét jelentheti. Európában, Ázsiában és Japánban kifuttatják az aktuális modellt, de az utód bemutatása már bizonytalan, hisz a fejlesztésre költendő pénzt a szabadidő-autó-kínálat bővítésére és a kisebb modellek tökéletesítésére fordíthatnák, amelyek jelenleg mindenütt ígéretesebbek.