Ezek a BMW-k mentenének életet?

2011.05.12. 16:09

Az igazi mentőautók általában valamilyen furgonból, vagy speciálisan megtoldott személyautóból készülnek, hisz így fér el bennük minden, ami az elsősegély-nyújtáshoz szükséges. Ezért meglepő a kínálat, amit a BMW állított ki a hatósági járműveket és felszereléseket felvonultató RETTmobil kiállításon.

Szinte az összes típusukat kivitték, amelyről akár csak a leghalványabb mértékben elképzelhető, hogy mentőautóként használható. Így hiányzott a 7-es sorozat, és az 1-est sem öltöztették mentőnek, viszont 3-as és 5-ös Touring – BMW-éknél ez a kombi – illetve X1-es, X3-as, sőt, X6-os is akadt a sorban. Akad bennük néhány érdekes megoldás, például az iDrive rendszerből kapcsolható szirénák, viszont arra semmi nem utal, hogy mire használnák a mentők ezeket a gépeket. Tisztességes rohamkocsinak nem elég tágasak – az 5-ös Touringban sincs elég hely egy felnőtt méretű hordágynak – gyorsreagálású elsősegély-járműnek viszont sokkal alkalmasabbak a motorkerékpárok, hiszen biztosan nem akadnak el a dugóban. A BMW persze ilyet is mutatott – egy R 1200 RT-t, amely valóban tökéletes lehet a feladatra.

A RETTmobil a BMW-nek inkább egy kis önreklámozásra lehet jó – bár nem kizárt, hogy más egyenruhás szervekkel akár üzletet is tudnak majd kötni – az viszont valószínűtlen, hogy bármelyik német tartomány ilyen BMW-kkel szerelné fel a mentőszolgálatát, ugyanúgy, ahogy a Mercedes SLS mentő sem az életképessége miatt került a kiállításra.