Egy pohár bor: kétszázezer

2011.05.21. 09:39

Átkerül a közigazgatási bírság hatálya alá az ittas vezetés, illetve gyorshajtás szabálysértése. A Népszabadság értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy annak az autósnak, akinél 0,8 ezreléknél kisebb véralkoholszintet mérnek, az eddig százezer forintig terjedő kiszabható bírsággal szemben kétszázezer forintjába is kerülhet egy pohár bor.

A lap szombati számában ismertetett javaslat szerint a bicikliseknek egy üveg sör harmincezerbe kerülhet, de ha az ittasság foka meghaladja a szabálysértési határt, már százezret kell fizetniük. A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy azok az autósok, akiknél a szabálysértési határ feletti véralkoholszintet mérnek, továbbra is büntetőeljárással kell hogy számoljanak.

A javaslat kötelezővé tenné a büntetőpont kiszabását minden olyan esetben, amikor a szabálytalankodó járművezető ismert. Bár közigazgatási eljárásban a jogosítványt az ismert szabálysértőtől sem lehet majd elvenni, a szabályokat notóriusan semmibe vevők előbb-utóbb elérhetik a vezetői engedélyük bevonását jelentő 18 pontot - írta a lap.

Kikerül azonban a közigazgatási bírságolási körből a gyermekülés, illetve a bukósisak használatának elmulasztása, miként az is, ha valaki vezetés közben kézben tartott mobillal telefonál. Ezekre a szabálysértési jog vonatkozik majd, így "olcsóbbá", legfeljebb harmincezer forinttal sújthatóakká válnak, három büntetőpontot azonban ezekre a szabályszegésekre is kiszabnak.