Mexikóban már gyártják a Saabokat

2011.05.22. 12:20

Terv szerint megkezdték a Saab 9-4X sorozatgyártását a mexikói Ramos Arizpében, a GM üzemében. Önmagában nem nagy esemény, de jelenleg ez az egyetlen Saab, amit tényleg gyártanak.

A véget nem érő Saab-saga eddig utolsó fejezete az volt, amikor pénzhiány miatt leállították a gépsorokat Trollhättenben – bár azóta állítólag megegyeztek egy kínai társasággal, arról nem kaptunk hírt, hogy újraindították volna a gyártást. Így a GM-mel kötött, időszámítás előtti szerződésnek megfelelően elkészült első 9-4X-ek az egyetlen Saabok, amik jelenleg is gyártásban vannak. Jó hír, de aligha lesz elég, hogy kihúzza a mocsárban elsüllyedt, szalmaszálon át lélegző svéd gyártót a pácból.

A hobbiterepjáró tervei még a GM-éra alatt készültek: a 9-4X nem más, mint egy átöltöztetett Cadillac SRX. A motorok ennek megfelelően mind nagy benzinesek: az alap egy háromliteres, 265 lóerős V6-os, míg a legerősebb egy 300 lóerős, turbós 2,8-as, amely használatát az SRX-ben a GM megbízhatósági okokból éppen szünetelteti. Ezzel a választékkal legfeljebb Amerikában számíthat a Saab mérsékelt sikerre, de az SRX-nél mindössze ezer dollárral olcsóbb ár aligha lesz vonzó egy félholt autógyártó harmincezer dolláros autójánál.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.